Wekkers en klokken - Brocante handel

Voor brocante wekkers en klokken in alle formaten en uitvoeringen bent u op de juiste pagina. Hieronder vindt u een compleet overzicht aan aanbieders en afnemers van uurwerken.


Klokken door de tijd

Klokken zijn net als vele andere vormen van techniek enorm vooruit gegaan en ook vandaag de dag blijven er nieuwe ontwikkelingen komen. Een van de eerste vormen van de klok zoals we deze kennen had helemaal geen werkend mechaniek er achter zitten, maar was af te lezen door de zon. Deze zonnewijzers werkten op basis van een stationaire uurwijzer waar de zon gedurende de dag omheen draaide en dus de slagschaduw verschuift. Naast het gebruik van de welbekende zandlopers was het een heel aantal jaren later pas dat het mechanische slingeruurwerk was uitgevonden. Zo kon men enorm nauwkeurig de tijd meten.


Vele verschillende uurwerken

Tijdens de steeds verdere ontwikkeling van uurwerken zijn er vele verschillende vormentalen en technieken ontstaan. Vele plaatsen in het buitenland prijzen zichzelf tot vandaag de dag nog op het bijzonder secuur vormgeven en bewerken van uurwerken. Een hele bekende hiervan is de koekoeksklok met het bekende vogeltje dat om het uur uit de klok komt. Veel klokken vertellen in hun uiterlijk ook een verhaal door prachtige houtsneden. De meer moderne klokken zijn op zichzelf weer eikpunten in de tijd van de ontwikkeling in modern industrieel design en de voortgangen daarin.


Het nut en ontstaan van wekkers

Voordat de wekker door de standaard burger gebruikt kon worden waren de meeste mensen aangepast op het ritme van de dag en nacht of afhankelijk van de klokkentoren middenin het dorp of de stad. Toen er in het begin van de negentiende eeuw meer belang zat achter het op tijd op staan om naar de fabriek te gaan was er zelfs een beroep waarbij iemand de mensen ging wekken door op de ramen te kloppen. Gelukkig leven wij in een tijd waarbij de meeste mensen naast een wekkerradio hun smartphone gebruiken om op tijd op te kunnen staan. Vooral oudere wekkers hebben nog een charme in hun voorgeving en de subtiele verwering van het materiaal. Een leuk hebbeding om tentoon te stellen in uw woonkamer dus.