Blik - Brocante handel

Deze rubriek staat in het teken van de verkoop van blik in alle vormen. Vroeger maakte men veel producten van blik en er is nog veel in circulatie. Werp hieronder een blik op het aanbod dat adverteerders voor u hebben.


Blik als brocante materiaal

Blik wordt vervaardigd uit plaatstaal dat herhaaldelijk wordt gewalst tot het een heel dun materiaal vormt. Tegen verwering doet men in de meeste gevallen een coating aanbrengen. Vroeger deed men dit door het object onder te dompelen in gesmolten tin of door galvanisatie zodat er een laag omheen zou ontstaan. Heel vroeger gebruikte men voor harnas een vorm van blik, maar dit was behoorlijk arbeidsintensief en daarom kostbaar. Blik werd tot een aantal jaren geleden nog heel veel gebruikt en komt daardoor over als een authentiek materiaal.


Huishoudelijke artikelen

In de negentiende eeuw had men een mechaniek van walsen uitgevonden die van blik een goedkoop materiaal maakte. Door de latere uitvinding van galvaniseren kon het ook gebruikt worden om voedsel en dergelijke te bewaren. Vanaf die tijd tot ongeveer een paar decennia geleden gebruikte ze het voor bijna alle huishoudelijke artikelen. Zo kon men levensmiddelen bewaren in een container van tin zonder dat het de smaak van het metaal over zou nemen en dus ‘blikkig’ zou gaan smaken.


Hoe gebruikt men tegenwoordig blik?

Tegenwoordig brengen ze een beschermlaag aan door een dunne laag kunststof op basis van een epoxy aan te brengen als beschermlaag van het blik. De meest belangrijke toepassing tegenwoordig is het bewaren van zure levensmiddelen en het is daardoor zaak om het metaal niet aan te laten tasten door de substantie. Blik is echter door de jaren vervangen door kunststof aangezien het een meer veelzijdig materiaal. Het is nou eenmaal makkelijker en goedkoper te produceren.