Emaille - Brocante handel

Zoekt u naar gebruiksvoorwerpen van emaille ter decoratie? Voor verkopers en geďnteresseerden hebben wij voor u een overzicht aan advertenties met aanbiedingen van het isolerende materiaal.


Brocante emaille

Op deze pagina vindt u aanbiedingen in brocante emaille. In vroeger tijden werd emaille toegepast op een veelheid aan producten. De belangrijkste functie van emaille is isolatie en bescherming. U vindt dat terug in de emaille voorwerpen die u op deze pagina aantreft. Zo vindt u hier regelmatig emaille pannen, koffiepotten, kannen en broodtrommels. Vaak zijn dat voorwerpen die iets te maken hebben met de keuken en het bewaren van brood of beschuiten.


Brocante emaille of antiek?

Deze website richt zich voornamelijk op brocante voorwerpen, maar zoals eerder aangegeven ligt de scheidslijn tussen antiek en brocante niet altijd even scherp. Bij emaille is de uitdaging extra groot want de geschiedenis van emaille gaat terug tot de tijd van de Egyptenaren waar emaille werd gebruikt voor versiering en bescherming. Emaille is in feite gesmolten glas wat op een voorwerp kan worden aangebracht. Voor onze brocante handel is het van belang dat vanaf eind 19e Eeuw de techniek bestond om emaille op plaatstaal toe te passen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de opkomst van een intensieve emaille industrie in de jaren ‘20 en ‘30 van vorige eeuw. Vanaf die tijd zien we vooral vele blikken keukenvoorwerpen terug die van een laag emaille zijn voorzien.


Van emaille broodtrommel tot koffiepot

Vanaf de jaren ‘20 van de vorige eeuw worden welhaast alle broodtrommels, beschuitbussen, koffie- en theepotten en serviezen voorzien van emaille. Een emaille broodtrommel is niet alleen stevig en duurzaam maar het beschermt het brood ook prima. Bij de koffiekan of theepot is de isolerende werking van emaille bevorderlijk voor koffie die lang haar smaak en warmte behield. Eigenlijk is tot op de dag van vandaag een emaille broodtrommel of beschuitbus nog steeds de beste wijze om uw brood te bewaren, ook al zie je ze niet vaak meer. Gelukkig kunt u hier regelmatig mooie aanbiedingen vinden van emaille keukenvoorwerpen.